Силвена Роу
Избрахме да ви вдъхновим с една цветна кулинарна иноваторка, а именно шеф Силвена Роу - кулинарен експерт, автор на книги с рецепти и телевизионен водещ.
Тя е родена в прекрасния български град Пловдив в семейството с турски корени, но на 19 години среща бъдещия си съпруг Малкълм Роу и заминава за Лондон, заедно с него, където стартира и кулинарната си кариера. Въпреки това, тя никога не забравя родината си и казва: "...само в България се чувствам като разцъфтяла роза. Винаги си чужденец в чужбина, само в България си като цар в своето царство. Това е истината".
Роу бързо се нарежда сред най-добрите готвачи във Великобритания, където успешно открива и развива високо ценения от критиците ресторант Quince в The Mayfair Hotel's. В Лондон тя готви за множество знаменитости като Клаудия Шифер, Тина Търнър и Шер. След това последват многобройни успехи за нея, като управлява ресторанти и в Обединените арабски емирства, където е обект на критики заради това, че е шеф готвач жена, но получава и много положителни реакции, тъй като самата тя никога не се примирява с тезата, че слабият пол е жената. Сега Силвена успешно разпределя времето си между София, Ню Йорк, ОАЕ и Лондон.
Тя е автор на няколко кулинарни книги, включително бестселъра Purple Citrus and Sweet Perfume, който печели наградата Gourmand Award 2011 г., "която е като Оскарите на готварските книги" и отваря много врати пред нея. През 2021 г. издава деветата си книга с рецепти „Моята кухня“, която е и нейна първа книга на български език. Също така, Роу е водещ и на няколко телевизионни предавания и е носител на доста награди.
Силвена Роу е известна с иновативния си подход към традиционната източноевропейска кухня, комбинирайки смели вкусове и модерни техники от средиземноморската и балканската кухня, за да създаде ястия, които са вкусни и визуално привлекателни. Тя е страстен защитник на използването на свежи, сезонни продукти и запазването на кулинарни традиции. Стреми се да намали употребата на изкуствени добавки и консерванти в храната. Роу смята, че храната не трябва да бъде само храна, а и изкуство, което може да съживи сетивата и да донесе удоволствие. Също така, тя вярва в подмладяването и дълголетието чрез балансирано и разнообразно хранене, спорт и достатъчно сън... Много силно вярва в силата на здравословната кухня и вероятно има защо!
Източник на изображението на Силвена Роу: https://silvenarowe.cloudcart.net/page/galeriya