Как да разбиваме белтъци на сняг
Разбиването на белтъците на сняг не е особено трудна задача, но изисква внимание и упражнения. Ето и нашите съвети за постигането на тази консистенция:
✔️ Отделете белтъците от жълтъците, като първите поставете в суха и чиста купа, по възможност стъклена, тъй като пластмасата има свойството да задържа мазнина и нечистотии.
✔️ Бъркалките, които ще използвате също трябва да бъдат сухи и чисти, понеже дори капка вода или мазнина може да предотврати правилното разбиване на белтъците.
✔️ В белтъчната смес не трябва да има остатъци от жълтъците, защото те също съдържат мазнина.
✔️ Яйцата трябва да бъдат със стайна температура, преди да разбиете белтъците, защото при стайната температура яйченият протеин е по-еластичен и ще се образуват по-хубави въздушни балончета.
✔️ Ако използвате миксер, започнете да бъркате белтъците на ниска скорост, докато започнат да се сгъстяват, след което увеличете скоростта.
✔️ Може да добавите при разбиването малко киселина (лимонов сок или оцет), като така помагате на белтъците да достигнат пълния си обем и твърдост.
✔️ Може да добавите сол за по-лесно разбиване, като я сложите преди процеса, и захар за стабилизиране. Тя се добавя след разбиване на белтъците, бавно отстрани на купата, а не директно в центъра.
✔️ Използвайте белтъците на сняг веднага, защото ако престоят ще се втечнят.