Как се сварява перфектният ориз
Ако изпитвате трудности при варенето на ориз, ние сме ви подготвили няколко полезни съвета!
За да сварите перфектния ориз, следвайте тези няколко лесни стъпки:
✔️ Преди да сварите ориза, измийте го добре под течаща студена вода. Изплакнете поне 6-7 пъти, докато водата стане прозрачна. Най-добре е да използвате гевгир.
✔️ Ако искате оризът да се сготви по-бързо, накиснете го предварително в малко вода за 30-60 минути. Имайте предвид, че при последващото му готвене ще е необходимо да използвате по-малко вода от обичайното.
✔️ Най-общо е прието схващането, че оризът се вари 1:2, или 1 част ориз към 2 части вода. Внимавайте обаче, защото това се отнася за белия ориз. Обръщайте внимание какъв ориз точно варите и за какво ще го използвате - дали той трябва да бъде слепен, какъвто се използва за приготвянето на суши, или напротив - зрънцата му да се отделят.
Ето пропорциите, когато искате да постигнете перфектно разделени и сварени зрънца:
✔️ дългозърнест ориз - 1 : 1.5 до 2
✔️ бял ориз - 1 : 2
✔️ кафяв ориз - 1 : 2.5 до 3
✔️ див ориз - 1 : 3.5
Препоръчваме ви преди да отмерите водната пропорция, да прочетете инструкциите на опаковката на ориза.
В началото отмерете необходимото количество вода и го изсипете в тенджера на котлона. Подсолете водата - на 1 чаша ориз се полага 1/2 чаена лъжичка сол, въпреки че това зависи и от вашите лични предпочитания. Когато водата кипне, изсипете в нея ориза и разбъркайте добре. Започнат ли отново да се появяват мехурчета, намалете котлона до минимум и сложете капак, без да го затваряте плътно.
Докато варите ориза, добавете към него желаните подправки - шафран, къри, кардамон. Добавете и малко масло за по-добър вкус и аромат.
Различните видове ориз се варят различно време:
✔️ бял ориз - 20 минути
✔️ кафяв ориз - 40 минути
✔️ див ориз - 40-60 минути
Когато оризът е готов, свалете го от котлона и го оставете малко да престои с плътно затворен капак. Оризът ще поеме останалата влага.
След около 15-20 минути оризът е готов за консумация. Гарнирайте го подходящо и се насладете на перфектните му вкусови качества.
Добър апетит!