Тайната на перфектно сварените великденски яйца
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
Наближава Великден и ужасът на всяка домакиня е как ще се справи с боядисването на яйцата и предшестващото ги варене. За да имате перфектно сварени яйца с идеален жълтък, ние сме ви селектирали най-важните правила, към които да се придържате и благодарение на които да съберете празничните овации.
- Преди да стартирате варенето на яйцата, извадете ги от хладилника поне 30 минути по-рано. Така ще се балансира температурата им и няма да има рязка амплитуда, която да предизвика бързото спукване на черупките.
- Измийте яйцата с топла (не гореща) вода.
- Наредете яйцата в не много голяма тенджера, само на един ред, и налейте вода. Добавете сол (може и оцет, за да се боядисват по-лесно). Водата трябва да покрива яйцата и да има поне два пръста над тях.
- Включете котлона и оставете водата да заври. Когато това стане, намалете котлона, така че яйцата да се варят, без водата много да бурбуника.
- Сега идва ред да засичате времето, според това колко сварени искате да бъдат яйцата:
✔️ За рохко яйце - 3 минути след завирането на водата.
✔️ За рохкав жълтък и твърд белтък - 4 минути след завирането на водата.
✔️ За полурохкав жълтък и твърд белтък - 5-6 минути след завирането на водата.
✔️ За твърдосварен жълтък и твърдосварен белтък - 8 минути след завирането на водата. - След като сварите яйцата до желаната твърдост, свалете ги от котлона и ги оставете под течаща вода за 1-2 минути. След това поставете яйцата в съд със студена вода, за да се охладят. Правим това, за да може студената вода да прекъсне процеса на варене на яйцата и те да останат с желаната твърдост.
Сега вече можете да се похвалите с идеално сварени яйца за празника!