10 полезни съвета при приготвянето на месо
Във всяка кухня приготвянето на месо играе важна роля, но това може да бъде предизвикателство, особено за по-неопитни готвачи. Затова ние ви предоставяме 10 полезни съвета, които ще ви помогнат да приготвите месото по най-добрия начин!
1. Поставете месото за 1 час в хладилника - ако са ви нужни тънки парчета, преди да ги нарежете, поставете месото в хладилника за 1 час. Това ще го направи по-лесно за рязане.
2. Измивайте месото бързо - ако решите да миете месото, направете го бързо, за да не отмиете част от хранителните му сокове.
3. Използвайте оцет или ракия за варене на жилаво месо - жилавото месо може да се омекоти, ако го счукате и варите във вода, където сте добавили 2-3 лъжици оцет или ракия.
4. Накиснете месото в прясно мляко - за да стане месото по-крехко, преди да го изпечете, го накиснете за 1 час в прясно мляко.
5. Използвайте парче месо с кокал - парчето месо с кокал се вари по-бързо отколкото без него, тъй като кокалът има по-голяма проводимост на топлина от месото.
6. Мариноване на по-старо месо в ракия - ако ви се наложи да консумирате месо от по-старо животно и искате да стане по-крехко, мариноването за около час в ракия може да помогне.
7. Изпържено месо без капак - когато пържите месото, избягвайте да го похлупвате с капак, защото това може да го направи по-омекнало и да загуби хрупкавата си повърхност.
8. Намажете шишчетата с олио - ако готвите шишчета, предварително ги намажете с олио. Така ще помогнете на месото да се отделя по-лесно.
9. Парване на месото преди печене - ако ще печете месо на скара или ще го пържите, сложете го за около 5 минути в кипяща вода, след което го подсушете със суха кърпа. Това ще му помогне да запази хубавия си цвят.
10. Рязане на печеното или задушено месо - нарежете печеното или задушено месо едва след като изстине, за да не се рони. Залейте го с топъл сос, за да запази сочността си.
Запазете вкуса и текстурата на вашето месо, следвайки тези полезни съвети. Не забравяйте също да се съобразявате с препоръките за сигурност и хигиена на храните, за да гарантирате безопасността на вашата храна.
Приятно готвене!