Кефир - как да се приготвя
В началото на пролетта организмът ни се нуждае от презареждане след изтощителната зима. За целта използвайте тибетска гъба за укрепване на имунната система. От нея се прави популярната напитка кефир, затова често е наричана и кефирна гъба.
Тибетската гъба и произведеният от нея кефир помагат за:
▪️ подсилване на имунната система;
▪️ подобряване на храносмилането;
▪️ памет и концентрация;
▪️ здрави кости;
▪️ нормализиране на кръвното налягане;
▪️ забавяне процеса на стареене на клетките;
▪️ облекчаване на безсъние, депресия и заболявания на "нервна почва".
Ето как да си приготвите кефир вкъщи:
Процедурата много прилича на заквасване на прясно мляко.
- Сложете 1-2 с. л. зърна от тибетска гъба в буркан.
- Добавете 2 ч. ч. прясно мляко, то не трябва да е горещо, защото ще убие тибетската гъба! Оставете около 2-3 см свободно пространство над нивото на млякото, тъй като тибетската гъба набъбва.
- Покрийте буркана с капак и оставете за 12 - 36 часа на стайна температура.
- След като консистенцията се сгъсти, кефирът е готов. Получава се леко кисела, газирана и слабо алкохолна смес.
- Може да я прецедите и да я оставите да узрее в хладилника за около 1 - 2 дни.
- Отцедете кефирните зърна, за да ги използвате отново.
Практични съвети за приготвянето на кефир:
- Използвайте само дървени или пластмасови съдове, но не и метални.
- Измивайте тибетската гъба с преварена и студена вода след всяка ферментация.
- Постепенно гъбата ще спре да се размножава, ще покафенее и загине.
- След 20 дни активна употреба, оставете гъбата да си почине за няколко дни в съд с вода.
Бъдете здрави!