Баба Гануш
Баба Гануш е деликатес с дълбоки корени в кулинарната култура на Близкия изток, а по-конкретно на Ливан, Сирия, Турция и Израел. Днес тази разядка е една от най-обичаните в света и се приготвя по множество начини, за да задоволи различните вкусове и предпочитания на хората. Баба Гануш може да бъде сервирано като предястие, като разядка, като закуска или салата... Абсолютно универсално ястие!
Ние ще ви запознаем с нашия вариант за бързо и лесно приготвяне на тази вкусотия!
✔️ 2-3 средно големи патладжана
✔️ 2-3 скилидки чесън
✔️ 2 с.л. тахан
✔️ 1/2 връзка магданоз
✔️ 1/4 ч.ч. зехтин
✔️ сок от половин лимон
✔️ сол и черен пипер на вкус
✔️ може да добавите червен пипер, чили, кимион и други подправки в зависимост от вкусовите ви предпочитания
Изпечете и задушете патладжаните. Когато се охладят ги обелете и нарежете.
Смелете всички съставки в кухненски робот или с пасатор и ги пюрирайте до хомогенна смес.
Оставете сместа в хладилника за няколко часа преди да консумирате.
Не пропускайте да добавите желаните от вас подправки като завършек.
Сервирайте в компанията на арабски питки, препечени филийки или брускети.
Добър апетит!