Здравословен бананов хляб
Искате да си оправите деня и настроението? Направете си бананов хляб! Абсолютна класика с наситен вкус на банани, преплитащи се и омайващи вкусове и карамелен загар... Истински рай! Ние искаме да ви предложим рецепта за здравословен бананов хляб, който е богат на фибри, протеини и полезни мазнини и изобщо не отстъпва по вкусови качества на класическия бананов хляб.
✔️ 4 презрели банана, като един от тях е предназначен за декорация по желание
✔️ 1 ч.ч. бадемово или лимецово брашно
✔️ 3 яйца "Загора Еко"
✔️ 1 ч.л. бакпулвер
✔️ 1 ч.ч. овесени ядки
✔️ 1/4 ч.ч. мед или кленов сироп
✔️ 1/4 ч.ч. кокосово масло
✔️ 1 ч.л. канела
✔️ 1/2 ч.л. сол
✔️ кокосова или кафява захар за поръсване
✔️ по желание: натрошени орехи, настъргани портокалови или лимонови кори, шоколадови парченца
Загрейте фурната на 180 градуса и намачкайте 3 от бананите с вилица или в блендер.
Смесете сухите съставки - брашното, овесените ядки, бакпулвера, канелата и солта. Разбъркайте добре.
В отделна купа разбийте яйцата и добавете към тях разтопеното кокосово масло, меда/кленовия сироп и намачканите банани.
Добавете сухите съставки към мокрите съставки и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
Изсипете сместа в предварително намазана с масло или с хартия за печене форма за кекс. Разрежете четвъртия банан на две по дължина, поръсете го с кокосова/кафява захар и го поставете отгоре, ако искате освен с вкус, да впечатлите и с вид.
Печете в предварително загрятата фурна за около час, докато хлябът придобие златисто-кафяв вид.
Извадете го от фурната и го оставете да се охлади преди да нарежете и сервирате.
Да ви е сладко!