Десерт с чия и кисело мляко
Произходът на чията тръгва от Мексико. Маите и ацтеките са се хранили с тази суперхрана, тъй като са смятали, че тя им дава невероятна сила.
Въпреки, че чията е семе, тя се консумира и приготвя както всяка зърнена култура. Характерният и богат хранителен състав и множеството ѝ полезни действия я превръщат в предпочитана съставка в много здравословни рецепти и хранителни режими.
Друго нейно предимство е, че не съдържа глутен.
Ако искате да опитате нов диетичен, но вкусен десерт, или нямате идеи за бърза и режимна закуска, опитайте тази рецепта:
✔️ 1/2 кг кисело мляко "Загора Милк"
✔️ 4 с. л. чия семена
✔️ 300 г малини или ягоди
✔️ 4 с. л. овесени ядки
✔️ 8 с. л. мед
Вземете подходящи купички или бурканчета, изсипете семената от чия в киселото мляко, разбъркайте добре и ги оставете да абсорбират течността и да набъбнат, като най-добре е да престоят една нощ в хладилника.
На следващата сутрин пригответе малиновото сладко, като за целта поставите пресните малини в малка тенджерка на котлона, заедно с меда и бъркате, докато се получи гъста смес. Запазете няколко пресни малини за декорация.
Охладете сладкото, извадете бурканчетата с чия и кисело мляко от хладилника и ги допълнете със сладкото. Отгоре поръсете с овесени ядки, като по желание можете да ги карамелизирате на котлона с малко захар за няколко минути, за да станат наистина хрупкави. Отгоре украсете десерта с пресни малини и сервирайте с усмивка.
Бон апети!