Пухкав есенен кекс с тиква
С настъпването на есента, решихме да ви предложим рецепта за един малко по-различен кекс - с тиква. Ако и вие сте почитатели на този полезен, естествено подсладен, но нискокалоричен плод (или "плодов зеленчук", тъй като според Уикипедия тиквите (Cucurbita) са род плодови зеленчуци от семейство Тиквови), тогава задължително трябва да изпробвате рецептата!
✔️ 300 г изчистена тиква
✔️ 200 г кристална захар
✔️ 2 големи яйца "Загора Еко"
✔️ 120 мл олио "Загора Еко"
✔️ 15 г бакпулвер
✔️ 300 г брашно
✔️ 1/2 ч. л. канела (не слагайте повече, защото вкусът ѝ ще доминира над този на тиквата)
✔️ 1/2 ч. ч. едро смлени орехи
✔️ 1 пакетче ванилова захар от 16 г
Настържете на ситно ренде тиквата. Пресейте брашното с бакпулвера. В купа изсипете захарта, ваниловата захар и прибавете двете яйца. Разбийте ги на ръка с вилица или тел до получаване на хомогенна смес. На тънка струя при непрекъснато бъркане добавете олиото.
Щом яйцата усвоят мазнината, добавете 1/3 от брашното и разбъркайте с дървена лъжица или силиконова шпатула. Прибавете канелата и половината от настърганата тиква. Разбъркайте отново.
Идва ред отново да прибавите половината от останалото брашно, след което разбърквате. Добавяте втората част от настърганата тиква и отново следва разбъркване. Прибавяте последното брашно и едро нарязаните орехи и смесвате с тестото. Сместа трябва да е много гъста. Намаслете кексова форма (най-добре с малко студено краве масло) и поръсете равномерно с малко брашно. Ако използвате силиконова форма, не е нужно да я намаслявате и набрашнявате.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса на средното ниво без вентилатор за около 30-40 минути.
След изпичане, кексът трябва да изстине във формата, преди да бъде обърнат. Ако желаете, докато е още топъл, можете да го поръсите с пудра захар.
По желание сервирайте кекса с чай, мляко или кафе.
Добър апетит!