Крем карамел
Крем карамелът е изключително популярен десерт, разпространен по цял свят. Присъства в менюто на почти всеки ресторант, тъй като може да се приготвя в големи количества и безпроблемно да се съхранява до момента на поднасянето му.
Крем карамелът става популярен в България по време на социализма, когато се е предлагал в училищните столове. Основната разлика между някогашния и съвремнния крем карамел е начинът на сервиране. Докато преди се е поднасял в познатите ни алуминиеви купички, то днес, особено в ресторантите, се сервира обърнат в чинийка и дори гарниран със сладолед или сметана.
Без значение как ще изберете да го поднесете вие, опитайте тази бърза и лесна рецепта за крем карамел:
✔️ 1 л прясно мляко
✔️ 6 бр. яйца ,,Загора Eко"
✔️ 1 ч. ч. захар за крема
✔️ 1 ч. ч. захар за карамелизиране
✔️ 1 пакетче ванилия
Карамелизирайте захарта в метални купички на котлона. Ако използвате стъклени или порцеланови чашки, захарта се карамелизира в метално канче с малко парченце масло и след това се изсипва в купичките.
Разбийте яйцата с 1 ч. ч. захар, прясно мляко и ванилия, докато се получи гладка смес. Разпределете я в купичките.
Наредете ги в дълбока тава. Долейте вода в нея до средата на формите и ги сложете да се пекат в студена фуна на 120 градуса.
Водата НЕ трябва да завира, за да не се образуват шупли.
Крем карамелът се пече около 2 часа – 2 часа и 30 мин. Накрая можете да усилите фурната, за да запечете десерта отгоре.
Готовият крем карамел се оставя да изстива във фурната, след което се поставя в хладилника. Най-добре е да се консумира на следващия ден.
Добър апетит!