Козунак с бадеми и стафиди
Традиционно приготвян за Великден, козунакът е обреден хляб, който в различните държави се приготвя и назовава по различни начини. Италианската му разновидност например, наречена панетоне (на италиански: Panettone), е със срок на годност цели 6 месеца!
Днес козунакът вече не е толкова религиозен символ и може да се открие целогодишно в магазините.
Вариантите за приготвяне му са много, но като цяло не всеки е готов да се заеме с месенето му.
Предлагаме ви една чудна рецепта за козунак със стафиди и бадеми, която ще се хареса на най-трудолюбивите домакини:
✔️ 1 кг бяло брашно
✔️ 300 мл прясно мляко
✔️ 300 г захар + още малко за поръсване
✔️ 8 бр. яйца "Загора Еко" + 1 жълтък
✔️ 200 г масло
✔️ 100 г бадеми + шепа филирани за поръсване
✔️ 1 пакетче мая
✔️ 125 г стафиди
✔️ 1 лимонова кора
Кипнете половината от прясното мляко и сипете в него 1/2 ч.ч. от брашното, като бъркайте интензивно до получаване рядка каша. Размийте маята с останалото топло прясно мляко и 1 ч.л. захар. Активизиралата се маят добавете при непрекъснато бъркане към каша от брашно, след което покрийте съда и оставете да втаса.
Останалото брашно пресейте в тава и направете кладенче посредата. Жълтъците разбийте самостоятелно и ги добавете в кладенчето, след което отделно и белтъците. Постепенно добавяйте от млякото с маята, солта и настърганата лимонова кора. Започнете да месите докато се погълне брашно, като от време на време добавяте от омекналото масло. Когато започнат да се образуват мехурчета, добавете в тестото стафидите и част от бадемите, като предварително ги разполовите.
Готовото тесто оставете да втаса, след което го разделете на части и оформете желаната форма козунаци в намзнена форма или тава. Оставете отново да втаса на топло и набодете хубаво останалите бадеми отгоре.
Намажете с разбит жълтък или олио, поръсете с бадеми и захар и сложете да се пече в предварително силно загрята фурна. След около 10-15 минути намалете на умерена температура и изпечете до готовност.
Да ви е сладко!