Печени ябълки с орехи и канела
Ако усещате аромат на канела, значи в кухнята се случват чудеса! Предлагаме ви рецепта за печени ябълки с орехи и канела, любим десерт на мнозина през есента и зимата. А и кой не обича този аромат и уют, който се носи от фурната в студен мрачен ден...?
✔️ 10-15 бр. средноголеми ябълки
✔️ 20 ч. л. кафява захар (може и кокосова)
✔️ 150 г орехи
✔️ 15-20 с. л. мед
✔️ 20 г масло
✔️ 2-3 с. л. канела
✔️ 100 мл сок от компот по избор
1. Измийте добре ябълките, след което отрежете отгоре част от тях (като капаче) и много внимателно издълбайте дупка във всяка ябълка.
2. Наредете ябълките в достатъчно голяма тавичка.
3. Във всяка ябълка сложете по 1 с. л. захар, 1 с. л. мед и малко орехи. Захлюпете с капачетата.
4. В тавата добавете и 250 мл топла вода, в която предварително сте разтворили 1-2 с. л. мед
5. Печете ябълките в предварително загрята фурна, като ги наблюдавате. Когато станат златисти, можете да ги извадите.
6. Докато ябълките се пекат, в отделен съд на котлона карамелизирайте няколко супени лъжици захар с маслото. Добавете сока от компот и оставете малко да поври.
7. Когато ябълките са изпечени, сервирайте, като ги полеете с карамеления сироп. По желание можете да поръсите с още ядки.
Бон апети!