Крокмач
Крокмачът е млечен продукт, който е солен на вкус и прилича малко на катък. Традиционно ястие е за Северна България. Благодарение на технологията му на приготвяне, можете да съхраните голямо количество мляко за дълъг период от време. Интересното е, че се използва само овче мляко, издоено в периода август до началото на септември, защото тогава то е най-гъсто. Току-що приготвеният крокмач е рядък, но когато узрее се втрърдява и може да се реже с нож.
Рецептата е изключително лесна, така че не се чудете, ами я изпробвайте.
Да ви е сладко!
✔️ 1 л овче мляко
✔️ 1 с. л. сол
✔️ аспирин
Сложете млякото да се вари на водна баня за 2 часа до сгъстяване.
Когато млякото се сгъсти, го налейте в буркани, оставете го да се охлади и добавете по 1 с. л. сол на всеки буркан. Затворете бурканите с капачки и оставете крокмачът да узрее за 1 седмица в хладно помещение. не забравяйте да го разбърквате се всеки ден по 2-3 пъти, за да не се образува каймак. След това може да опитате вкусния крокмач или пък му добавите 2-3 аспирина и да го оставите да зрее през зимата.
Този продукт може да се съхранява до 2 години при температура от 4°С до 6°С, в затворен съд, без достъп на кислород.
Да ви е сладко!