Домашно козе сирене
Козето сирене е изключително полезен продукт за човешкия организъм. За него се носят легенди още от времето на Омир. То е със значително по-ниско съдържание на мазнини и лактоза в сравнение с другите сирена. Наред с това то е и богато на протеини, витамини и минерали, като витамин А, витамин К, тиамин, ниацин, рибофлавин и калций. Съдържа пробиотици, които спомагат храносмилането и осигурават нормалното функциониране на храносмилателната система.
В домашни условия също може да се приготви козе сирене, като то се превръща в истински деликатес и наслада.
✔️ 4 л прясно козе мляко
✔️ 1 с. л. мая за сирене
✔️ едра морска сол
Загрейте млякото до 35-38 градуса, без да го варите. Ако искате да се застраховате, загрейте го до 60 градуса. Добавете 1 с. л. мая за сирене. Разбъркайте с дървена лъжица, но само отгоре надолу и в страни, без въртеливи движения. Оставете го за 5 мин. и покрийте тенджерата с капак.
След това завийте тенджерата с одеяла, за да запазите топлината. Оставете я за около час и половина - два, след което отвийте млякото и го оставете да се охлади за 30 мин.
Когато съдържанието се охлади, отворете тенджерата. В нея трябва да се е образувала бяла маса и суроватка. Нарежете бялата маса на парчета. След това прецедете всичко през тензух. Оставете парчетата сирене да се отцедят за около 2 часа. Щом спрат да капят, увийте ги в тензуха и ги затиснете с нещо тежко, като ги оставите така за 3 часа. Изливайте периодично събралата се суроватка.
Накрая нарежете парчетата, наръсете ги с морска сол и ги оставете за час в хладилника.
Козето сирене е готово за хапване.
Добър апетит!