Доматен тарт с бутер тесто
Тартът е печиво, което се приготвя от тестена основа и се гарнира с различни продукти - както сладки, така и солени, а горната му част остава непокрита. Често хората бъркат тарт и пай, и те наистина си приличат. Но основната разлика между тях е, че при тарта няма коричка отгоре или отстрани.
Тартът е подходящ както за закуска, така и за основно ястие, а ако се гарнира с крем и плодове, е идеалният десерт. А още по-хубавото е, че се приготвя бързо, особено ако използвате бутер тесто.
Ако все още не сте приготвяли това ястие, ви предлагаме да опитате нашата рецепта за апетитен доматен тарт със сирене и каперси.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
✔️ 1 лист бутер тесто
✔️ 1 бр. яйце ,,Загора” XL
✔️ 1/4 чаша домашно кисело мляко ,,Загора”
✔️ 50 г прясно краве сирене ,,Загора”
✔️ 1-2 бр. розови домати (неголеми)
✔️ 5-6 бр. цветни чери доматчета
✔️ копър
✔️ 1 скилидка чесън
✔️ 2 с.л. зехтин + още за сервиране
✔️ сол на вкус
✔️ 1 с. л. сусам
✔️ 2 с. л. каперси
КАК ГО ПРАВИМ?
1. Загряваме фурната до 180 градуса.
2. Поставяме един лист бутер тесто върху хартия за печене и разточваме с точилка. Начертаване 2 см граница около ръба на тестото с помощта на нож, като внимаваме да не го срежем до дъно. След това с помощта на вилица правим дупки по целия център (в границите). Разбиваме едно яйце и с четка намазваме целия лист бутер тесто. Изпичаме докато бутер тестото бухне и стане златисто - около 15 минути.
3. Междувременно, в блендер добавяме сирене, кисело мляко, зехтин, чесън и блендираме докато стане гладка смес. Прехвърляме в купа и разбъркваме с наситнения копър.
4. Когато бутер тестото се изпече, използваме лъжица, за да натиснем центъра на тестото надолу и да се получи вдлъбната зона, като се уверим, че сме оставили граница от 2см.
5. Разпределяме сместа върху тестото и нареждаме нарязаните домати отгоре. Подправяме със сол.
6. Гарнираме с още копър, каперси, сусам и зехтин.
Приятно хапване!