Пълнена зелка в глинен гювеч на фурна
В сезона на киселото зеле, ви предлагаме да опитате тази вкусна и интересна рецепта за пълнена зелка. Без значение дали ще изберете прясно или кисело зеле, ви гарантираме, че резултатът ще бъде впечатляващ!
За около 8 порции ще са ви нужни:
✔️ 1 зелка
✔️ 1/2 кг кайма смес
✔️ 1/2 ч.ч. ориз
✔️ 2 моркова
✔️ 1 глава лук
✔️ 2 скилидки чесън
✔️ 800 г домати от консерва
✔️ 3 ч. ч. пилешки бульон
✔️ 2 с. л. доматен концентрат
✔️ 50 мл зехтин
✔️ 1 с. л. червен пипер
✔️ 1 ч. л. чубрица
✔️ сол
✔️ черен пипер
Почистете и нарежете на дребно лука, морковите и чесъна. След това ги запържете в загрята мазнина. Щом омекнат, прибавете ориза и запържете още малко. Добавете червен пипер, чубрица и доматения концентрат. Разбъркайте добре и налейте около 2 чаши вода. Оставете сместа да се готви, докато течността се изпари.
Пригответе зелката като изрежете по малко от долната и от горната ѝ част (горната част ще се използва за капак). Издълбайте вътрешността, нарежете я на ситно и я осолете. Прибавете я към плънката и задушете сместта, докато зелето омекне. След това прибавете и каймата, и я разбъркайте много добре, така че да се раздроби.
Посолете вътрешната част на издълбаната зелка, сложете я в глинено гърне (гювеч) и я напълнете с приготвената плънка. Затворете зелката с изрязания капак.
Затворете и гърнето и печете ястието около час и половина на 200 градуса.
Усещате ли вече аромата? Да ви е сладко!