Крем супа от тиква
Тиквата се числи към плодовите зеленчуци. Заради страхотния си вкус тя се използва във всевъзможни рецепти, както за десерти, така и за основни ястия.
Тиквата е богата на ценни витамини и минерали като калций и магнезий. Но за да се запазят в състава ѝ, тя трябва да се приготви по подходящ начин и да не се прекалява с термичната й обработка.
За сгряване през студените дни ви предлагаме да изпробвате тази рецепта за вълшебна крем супа от тиква:
✔️ 300 г тиква
✔️ 2 картофа
✔️ 30 г масло
✔️ 500 мл прясно мляко
✔️ 500 мл вода
✔️ 1 ч. л. сол
✔️ 1 ч. л. черен пипер
✔️ магданоз на вкус
✔️ саламурено сирене „Загорско“ за поръсване
Обелете и нарежете тиквата и картофите на кубчета. Залейте ги с 500 мл подсолена вода. Сварете ги до омекване, след което ги пасирайте заедно с водата.
Добавете горещото прясно мляко, солта и черния пипер. Разбърквайте и щом супата заври я свалете от котлона.
Накрая нарежете маслото на малки парченца и ги пуснете в супата да се разтопи. Разбъркайте добре.
Сервирайте със ситно нарязан магданоз и малко натрошено сирене. По желание добавете тиквени семки.
Добър апетит!