Печено агнешко бутче с кисело мляко
В разгара на пролетта, ястията с агнешко навлизат с пълна сила в нашето ежедневно и празнично меню. Макар и агнешкото месо да присъства на трапезата ни по време на пролетните празници, през останалата част от годината сме склонни да го пренебрегваме. Тази тенденция обаче никак не е правилна, тъй като месото на агнето има безброй ползи за човешкото здраве. То съдържа високо количество пълноценни протеини, витамини от група B, минерали, желязо, магнезий, селен и най-вече на фосфор и цинк. Агнешкото месо има специфичен вкус и мирис, които не всеки може да оцени. Въпреки това, ако бъде приготвено правилно, то става меко, сочно и изключително вкусно... И тогава малко хора могат да му устоят!
За ценителите, ние сме подготвили една рецепта за печено агнешко бутче с кисело мляко, която със сигурност ще ви заинтригува.
✔️ 1 агнешко бутче (около 1,5 кг)
✔️ 2 ч.ч. кисело мляко "Загора Милк"
✔️ 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
✔️ 1 лимон, нарязан на дискове
✔️ 2 с.л. зехтин
✔️ 1 с.л. червен пипер
✔️ 1/2 ч.ч. масло
✔️ Сол и черен пипер на вкус
✔️ Розмарин, мащерка или други подходящи подправки
1. Предварително загрейте фурната на 180 градуса.
2. В голяма купа смесете киселото мляко, чесъна, лимона, зехтина, маслото, червения пипер, солта и черния пипер.
3. Подгответе бутчето като отстраните излишната мазнина и кожата, ако има такава.
4. Поставете бутчето в голяма тава за печене и го намажете с маринатата от кисело мляко.
5. Поставете няколко клонки розмарин върху бутчето.
6. Печете бутчето в загрята фурна за около 1 час и 30 минути до 2 часа, докато придобие златист вид.
7. Когато е готово, извадете агнешкото от фурната и го оставете да почива за около 10 минути преди сервиране.
8. Сервирайте агнешкото бутче с кисело мляко като добавите гарнитура по ваш вкус (например зелена салата, пресни зеленчуци, печени картофи и др.).
Насладете се на ароматното и вкусно ястие!